Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covidtrycket i Skåne minskar

Publicerad: 27 januari 2021, 10:35

Färre covidsjuka vårdas på skånska sjukhus.

Foto: Emil Langvad/ Bildbyrån

Skåne har drabbats hårt av covid-19, men vaccinationerna på skånska äldreboenden löper enligt plan och trycket på sjukvården minskar.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneCovid-19CovidvaccinIntensivvårdI korthet

– Smittspridningskurvan har planat ut. Färre testas positivt, färre läggs in på våra sjukhus och färre covidsjuka behöver intensivvård, säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson under en pressträff.

Antalet sjuka som behöver vård fortsätter att minska i Skåne. Just nu vårdas 345 covidpatienter på skånska sjukhus, varav 53 på intensivvårdsavdelning. Det är en tydlig minskning sedan den 7 januari, då totalt 630 var inlagda på sjukhus, varav 62 på intensivvårdsavdelning.

Skåne har drabbats hårt under den andra coronavågen och regionen har haft ett högre covidtryck mot sjukvården än de övriga storstadsregionerna. Nu ska regionen analysera om det beror på att virusstammen har förändrats, och bygger upp en kapacitet för att kunna utföra så kallad sekvensering av prover lokalt.

I dagsläget har man bara kunnat konstatera den brittiska mutationen hos några få patienter.

– Hittills är det fem personer där man hittat den brittiska mutationen. Två av dem har en koppling till Storbritannien, säger smittskyddsläkare Eva Melander och fortsätter:

– Vi har i dagsläget inte fått rapporterat om fler stammar.

Nu väntar Skåne på mer vaccin, konstaterar Maria Landgren, som är läkemedelschef och vaccinationssamordnare i regionen. Vaccinationerna på äldreboendena löper dock enligt plan, och bland personal är vaccinationsviljan relativt hög, säger hon.

– Inom vården på sjukhusen tackar i princip alla ja, säger hon och fortsätter:

– Sen är det stora skillnader mellan olika äldreboenden. På vissa boenden är det många som tackar ja, på andra ligger det runt 50-60 procent. Men många har ångrat sig och ska vaccinera sig nästa vecka.

Covid-läget i Skåne

Just nu vårdas 345 covidpatienter på skånska sjukhus, varav 53 på intensivvårdsavdelning.

Det är en tydlig minskning sedan den 7 januari, då totalt 630 var inlagda på sjukhus, varav 62 på intensivvårdsavdelning.

 

Källa: Region Skåne

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev