Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Daglig covidrapportering på väg att försvinna

Publicerad: 17 februari 2022, 12:30

Infektionsrum som används för covidpatienter på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tre regioner har slutat att dagligen rapportera inneliggande covidpatienter på sina hemsidor. Skiftet påverkar också Folkhälsomyndigheten, som tänker sluta redovisa daglig statistik.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidtestRegion NorrbottenRegion VärmlandRegion GotlandIntensivvårdFolkhälsomyndighetenToppnyheter

Regionerna Norrbotten, Värmland och Gotland upphörde i veckan med att dagligen publicera data över inneliggande covidpatienter på sina hemsidor. 

Rapporteringen om vårdläget har ändrats i samband med att regionerna tagit bort redovisningen av nysmittade, då allmänhetens provtagning för covid-19 har upphört.

Region Norrbotten förklarar så här på sin hemsida varför dagsfärska siffror över covidinläggningar tas bort:

”En ökande andel av de inlagda patienterna vårdas för annan orsak samtidigt som de också har covid-19, vilket gör att statistiken minskar i relevans och träffsäkerhet”.

Såväl Norrbotten som Gotland går nu över till veckovis rapportering medan Värmland slutar helt.

Hedvig Bergenheim är kommunikationsdirektör i Region Värmland.

– I samband med att provtagningsindikationen ändrades till att enbart omfatta patienter och personal i vård och omsorg valde vi att sluta med uppdateringen. Vi hänvisar i stället till den statistik som finns samlad hos Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I dagsläget har vi inte för avsikt att återuppta uppdateringen, säger hon.

Regionernas agerande påverkar dock också Folkhälsomyndighetens statistik över slutenvårdade parienter som har covid-19. Myndigheten hämtar nämligen sin statistik om vårdbeläggningen just från regionernas externa hemsidor. 

Vi får inte data på annat sätt

I och med att flera regioner väntas upphöra med daglig rapportering fungerar Folkhälsomyndighetens datainsamling inte längre, uppger myndighetens presstjänst.

”Vi kommer på sikt att upphöra med denna rapportering men bedömer nu att vi fortsätter februari ut”, skriver presstjänsten i mejl till Dagens Medicin. Dock har man inga planer på att sluta med veckovis rapportering.

Läs också: Merparten av befolkningen har antikroppar 

– Vi visste inte att man inhämtar sina siffror om våra inlagda covidpatienter från vår webbplats. Det är upp till Folkhälsomyndigheten hur de vill samla in sin data, men det finns alla möjligheter för myndigheten att få dagsfärsk statistik ifrån oss, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Värmland. 

Hon försäkrar dock allmänheten om att Region Värmland har koll på nivån på inläggningarna i covid-19 och att sådan information kan lämnas ut på begäran av exempelvis lokaltidningar.

På Svenska intensivvårdsregistret, Sir, finns tvärtom i dag inga planer på att sluta med den dagliga rapporteringen över antalet covidpatienter som läggs in inom intensivvården.

– Vi tycker att den är viktig att följa när vi nu har färre indikationer på hur pandemin utvecklar sig än tidigare och då spridningen av omikron är så stor, säger Sirs ordförande Johnny Hillgren.

Artikeln är uppdaterad med ett nytt citat av Anna Skogstam.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev