Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dålig koll på antibiotika

Publicerad: 17 november 2015, 11:19

Fler än sex av tio tror att antibiotika hjälper vid förkylning. Det visar en undersökning från WHO på 10 000 människor från tolv länder.


Inför den internationella antibiotikaveckan har Världshälsoorganisationen, WHO, undersökt allmänhetens kunskaper kring antibiotika och antibiotikaresistens. Rapporten visar att det finns stora missuppfattningar.

Till exempel tror 64 procent av de tillfrågade att antibiotika kan användas för att behandla virusinfektioner så som influensa och förkylning. Nästan en tredjedel tror också att det går att avsluta antibiotikakuren i förväg om man mår bättre. Det antalet var markant högre i Sudan, Egypten och Kina.

Undersökningen visar också att många har hört talas om antibiotikaresistens och förstår att den kan påverka dem, men mer än hälften inte tror att de själva kan hjälpa till att stoppa resistensutvecklingen. 76 procent av de tillfrågade tror också att antibiotikaresistens sker genom att kroppen slutar svara på antibiotika, inte genom att bakterier utvecklar resistens. Drygt hälften tror också att resistens bara är ett problem för de som använder antibiotika regelbundet.

I rapporten konstateras att det behövs en informationskampanj för att bland annat få fler att förstå vid vilka sjukdomar antibiotika ska användas och varför det är viktigt att fullfölja antibiotikakuren.

Läkaren Keiji Fukuda vid WHO menar att antibiotikaresistens är en av århundradets största hälsoutmaningar och att det kommer att krävas globala beteendeförändringar.

– Resultaten från den här undersökningen pekar på det akuta behovet av att förbättra förståelsen kring antibiotikaresistens, säger Keiji Fukuda i ett pressmeddelande.

Undersökningen baserades på två länder från varje WHO-region. Länderna valdes utifrån en spridning i bland annat inkomst, befolkningsstorlek och om det fanns förkunskaper om antibiotikaresistens. De länder som ingick i undersökningen var Barbados, Egypten, Indien, Indonesien, Kina, Mexiko, Nigeria, Ryssland, Serbien, Sudan, Sydafrika och Vietnam.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev