Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Danmark förlänger stopp av Astravaccin

Publicerad: 25 mars 2021, 12:15

”Vi har beslutat att förlänga vår paus med tre veckor till och med vecka 15”, säger Søren Brostrøm, direktör på i Sundhedsstyrelsen.

Foto: Photos.com

Det tillfälliga stoppet av vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin i Danmark förlängs med tre veckor, uppger regeringen på en presskonferens.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinEMA

– I dag har vi beslutat att förlänga vår paus med tre veckor till och med vecka 15, säger Søren Brostrøm, direktör på i Sundhedsstyrelsen.

Danmark har tidigare pausat sin vaccinering med doser från Astra Zeneca under två veckor.

Beslut togs efter att en 60-årig dansk kvinna som fått vaccinet dog av blodproppar som misstänks varit en biverkning.

”Kan inte uteslutas”

– Det kan inte uteslutas att det finns en koppling mellan vaccinet och den ovanliga sjukdomsbilden med ett lågt antal blodplättar och blodproppar, säger Tanja Erichsen, direktör på i Sundhedsstyrelsen, som även hon deltar på torsdagens presskonferens.

I nuläget har danska myndigheter rapporterat ca 20 000 misstänkta biverkningar av Astra Zencas vaccin, de flesta av dessa av milda och snabbt övergående.

– Vaccinet har stoppats i både Danmark och andra länder. Det beror på misstänkta biverkningar av blodproppar och blödningar. Symtomen uppträdde inom de första 14 dagarna efter vaccinationen, säger Tanja Erichsen fortsatt.

Vaccinationsmål skjuts upp

Det förlängda vaccinstoppet kan komma att påverka landets vaccinationsplan och . därmed skjuta upp återöppnandet av landet.

– Om Astra Zenecas vaccin tas bort helt så kommer vårt vaccinationsdelmål, där alla över 65 ska erbjudas vaccin, att skjutas upp med cirka två veckor, säger Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm.

Enligt den nuvarande vaccinationsplanen skulle förseningen innebära att ”milstolpen” uppnås under maj månad.

Har inlett studie

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har ännu inte kunnat fastslå orsakssamband mellan misstänkta biverkningar och Astra Zenecas vaccin. Kopplingen utreds fortsatt.

Søren Brostrøm berättar på presskonferensen att landet har inlett studier på vaccinbiverkningar inte bara efter Astra Zenecas vaccin, utan även på vaccinerna från tillverkarna Moderna och Pfizer.

– Det är både de redan kända fallen som måste undersökas till botten och de många nya rapporterna som måste undersökas. Vi behöver mer tid för detta, därför har vi förlängt stoppet, säger han.

TT-Ritzauinf

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinEMA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev