Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Danmark öppnar helt – alla restriktioner slopas

Publicerad: 27 augusti 2021, 12:23

Inom kort kan danskarna gå till frisören och se på fotbollsmatcher på läktaren utan att behöva visa upp ett coronapass. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark öppnar sitt samhälle helt. Från och med den 10 september tas alla coronarestriktioner bort.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Folkhälsomyndigheten

Inom kort kan danskarna gå till frisören och se på fotbollsmatcher på läktaren utan att behöva visa upp ett coronapass.

”Epidemin är under kontroll, vi har rekordhöga vaccinationssiffror”, säger hälsoministern Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande.

Fyra av fem danskar från tolv år och uppåt är färdigvaccinerade, vilket innebär att Danmark relativt sett har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.

Det gör att den socialdemokratiska regeringen inte längre kategoriserar covid-19 som en ”samhällskritisk sjukdom” och från och med den 10 september slopas alla coronarestriktioner.

”Inte ute ur epidemin”

”Regeringen har lovat att inte hålla kvar på åtgärderna längre än det var nödvändigt och där är vi nu. Men även om vi det ser bra ut nu är vi inte ute ur epidemin ännu”, säger Magnus Heunicke.

Sedan tidigare var lättnader inplanerade från den 1 september och att exempelvis nattklubbar skulle kunna öppna igen om gästerna hade ett coronapass, men nu tas alla restriktioner bort helt och hållet.

Om läget försämras kan det bli aktuellt med att återinföra restriktioner, uppger hälsoministern.

Antalet patienter som var inlagda på danska sjukhus för covid-19 uppgick under torsdagen till 127 personer. Totalt har 2 573 coronasmittade personer dött i Danmark.

Sverige lite efter

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, tycker att beslutet är förståeligt.

– Alla förutsägelser säger ju att det borde vara under kontroll när man kommer upp i så hög vaccinationstäckning som Danmark har. Men det är förutsägelser, och förutsägelser stämmer inte alltid. Själv hade jag gärna sett en minskning av smittspridningen först, men det är inte orimligt att göra som danskarna gör, säger han.

– Vi (i Sverige) ligger ju lite efter, men Johan Carlson (generaldirektör för Folkhälsomyndigheten) har ju sagt att han tror att vi kommer att ha kontroll någon gång under hösten.

Daniel Kihlström/TT
Johan Nilsson/TT

Nuvarande restriktioner i Danmark

Från och med 10 september slopar Danmark alla sina coronarestriktioner. Här är några av de restriktioner som i nuläget råder i landet:

 

Coronapass: Ska kunna visas upp vid inomhusservering på exempelvis barer och restauranger samt vid kulturarrangemang med fler än 500 i publiken. Gäller även vid inomhusbesök i badhallar och lekland. Coronapass ska även visas upp vid exempelvis frisörbesök. Vid utomhusarrangemang, exempelvis fotbollsmatcher, där publiken primärt sitter ner gäller kravet om passet vid 2 000 eller fler åskådare. Även vid gymbesök krävs passet, men det kollas endast via stickprovskontroller.

 

Församlingsförbud: Max 500 personer får samlas – både inom- och utomhus.

 

Öppettider: Barer måste stänga klockan 02. Butiker får inte sälja alkohol efter den tidpunkten.

 

Krav på munskydd: Kravet på munskydd i kollektivtrafiken har redan tagits bort, men det gäller fortfarande på flygplatser.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev