Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Delade åsikter om nyttan med en tredje dos

Publicerad: 19 augusti 2021, 09:20

Massvaccinering med en tredje dos diskuteras men åsikterna om effekterna går isär.

Foto: Pfizer

Uppgifter från Israel tyder på att skyddseffekten av två vaccindoser går ner redan efter sex månader. Politiker ropar efter en tredje dos, experterna tvekar.


Ämnen i artikeln:

VaccinCovidvaccinCovid-19Karolinska institutetWHO

Personer som vaccinerades mot covid-19 tidigt i våras löper en signifikant högre risk att bli smittade igen, jämfört med personer som vaccinerades senare. Det konstaterar israeliska forskare i en ännu inte vetenskapligt granskad studie.

Folkhälsomyndigheten har hittills sagt att det saknas data för att säkert svara på när och vilka som kan komma att behöva en sådan dos, även om myndigheten öppnat för möjligheten att vaccinera de mest sårbara redan i höst.

Problemet, säger Marcus Buggert, vaccinforskare och lektor vid Karolinska institutet, är deltavarianten. Det vill säga den virusvariant som nu dominerar i Sverige.

– Den har ändrat förutsättningarna, eftersom antikropparna är generellt sett sämre på att blockera denna variant, jämfört med de tidigare. De känner inte igen den här varianten lika bra, så om du har låga antikroppsnivåer finns risken att du blir infekterad, säger han.

Därför, säger han, finns det mycket som talar för en tredje dos redan i höst.

– Framför allt till den ganska stora grupp människor vars immunsystem är nedtryckt, exempelvis vissa cancerpatienter eller personer som genomgått en organtransplantation. Där finns det absolut fog för en tredje dos. Därutöver kan man även tänka sig de som fick vaccinet allra först, det vill säga de äldsta, säger Marcus Buggert.

Målet, säger han, är att få upp antikroppsnivåerna hos dessa personer och på så sätt förbättra skyddet mot deltavarianten.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, är däremot inte alls lika övertygad om nyttan av en tredje dos. Om två doser inte hjälper mot deltavarianten, varför skulle en tredje göra det, frågar han sig retoriskt.

– Det har ropats efter en tredje dos, men det är inte alls säkert att en sådan skulle hjälpa. Det saknas evidens för det. Att massvaccinera är oerhört kostsamt och det förbrukar doser från länder som behöver de bättre.

Men personer som har nedsatt immunförsvar då, till exempel?
– Där kan det finnas ett behov, men den möjligheten finns redan i dag, att deras läkare skriver ut en tredje dos. En massvaccinering är något helt annat, och en sådan tror jag inte på.

Anna Starbrink (L) i Stockholm vill massvaccinera.
– Då citerar jag WHO:s generaldirektör att det saknas evidens för att en tredje dos har effekt.

Han ställer sig också tveksam till den israeliska studien.

– Jag undrar om de har kontrollerat för intervallet mellan de båda doserna i studien, för det var mycket kortare när man började vaccinera i Israel, och i dag vet man att ett kort intervall leder till ett något sämre skydd, jämfört med ett längre intervall.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-08-19

Dr Dillner säger: ”Jag undrar om de har kontrollerat för intervallet mellan de båda doserna i studien, för det var mycket kortare när man började vaccinera i Israel, och i dag vet man att ett kort intervall leder till ett något sämre skydd, jämfört med ett längre intervall.”

Jag undrar vilka studier han refererar till som säger att längre intervall än 3-4 veckor ger bättre skydd? Och vilket intervall är optimalt?

Dr Adam

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev