Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Den nya influensan kan ha uppstått bland grisar i Asien

Publicerad: 24 juni 2009, 10:44

Den nya influensan kan ha uppstått bland grisar i Asien

Foto: A(H1N1)-viruset.

Den nya influensan startade i Asien – inte i Mexiko, enligt den senaste teorin.


Forskare vid den amerikanska motsvarigheten till Jordbruksverket, The Agriculture Department, tror nu att den nya influensan A(H1N1), tidigare kallad svininfluensan, uppstod i Asien och inte i Mexiko, som man tidigare trott, skriver New York Times.

Det finns nämligen inga som helst bevis för att det nya viruset, som består av en kombination av euroasiatiska och nordamerikanska gener, har cirkulerat hos nordamerikanska grisar. Däremot finns det övertygande bevis för att en mycket nära släkting till det nya viruset har cirkulerat i Asien.

Forskarnas teori är därför att den nya virustypen uppstod i Asien där de två virustyperna skulle kunna ha mötts och blandats med varandra. Detta skulle kunna ha skett tack vare de många amerikanska avelsgrisar som varje år exporteras till Asien. På grund av karantänsbestämmelserna exporteras dock inga asiatiska grisar till den amerikanska kontinenten.

Men det var inte en gris som tog tillbaka viruset till den amerikanska kontinenten, tror forskarna.

– Det mest sannolika scenariot är att det kom tillbaka med den enda däggdjursart som rör sig fritt över hela jorden, nämligen människan, säger Amy L Vincent, expert på svininfluensan vid The Agriculture Department´s Laboratory i Ames, Iowa, USA, till New York Times.

Men den person som tog tillbaka viruset till Amerika har aldrig – och kommer aldrig – att hittas, eftersom viruset försvinner från kroppen så snart man börjar må bättre. Därför tror forskarna att det kommer att bli mycket svårt, kanske omöjligt, att bevisa den nya teorin.

Relaterat material

Svininfluensan uppgraderad till fullskalig pandemi av WHO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev