Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dengue kan förklara zikaeffekt

Publicerad: 23 juni 2016, 15:01

Foto: Thinkstock

Forskare har hittat en möjlig förklaring till varför zika fått så förödande effekter i Brasilien, men inte på andra håll i världen där viruset också finns.


Forskarna tror att en tidigare infektion av det närbesläktade dengueviruset, som orsakar denguefeber, kan förvärra en infektion av zikavirus. Detta genom ett fenomen som kallas för antikroppsberoende förstärkning (ADE) då de antikroppar som finns kvar i kroppen från en tidigare infektion, förstärker effekten av en senare.

Det är sedan tidigare känt att personer som drabbas av dengue två gånger ofta blir sjukare andra gången, jämfört med den första.

Forskningen, som presenteras i Nature Immunology, visar att dengue-antikroppar känner igen och kan binda till zika, eftersom de båda smittämnena är så lika.

"Även om resultaten är preliminära, tyder de på att en tidigare exponering av dengue kan förstärka en zikainfektion. Detta skulle kunna förklara varför det nuvarande utbrottet är så allvarligt och varför det förekommer i områden där det finns dengue.", säger en av forskarna bakom studien, Gavin Screaton vid Imperial College London, i en kommentar.

I vissa andra länder har zikaviruset funnits i decennier utan att forskarna sett någon ökning av vare sig fosterskador eller andra neurologiska skador på samma sätt som man gjort i Brasilien.

Denguefeber är dock en vanlig sjukdom och finns på många håll i världen, inte bara i Brasilien.

Oftast milda symtom

Zikaviruset ger oftast milda eller inga symtom alls. I vissa fall kan det dock ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom sätts i samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev