Infektion
”Det börjar bli besvärligt”
Publicerad: 16 oktober 2020, 11:46
Akademiska sjukhuset har fått öppna två covid-avdelningar igen.
Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån
Situationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är ansträngd. Personal flyttas återigen till covid-avdelningarna.
– Vi har fått en snabb anhopning av patienter inom slutenvården och intensivvården. Nu är vi i princip uppe i två avdelningar bara för bekräftade och misstänkta covid-19-patienter, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionssjukdomar, till Dagens Medicin.
En stor del av förmiddagen har han suttit i möte med samordningsgruppen, med anledning av den ansträngda situationen.
Patienterna som låg på de avdelningar som nu gjorts om till covid-avdelningar har fått utlokaliseras till andra delar av sjukhuset.
– Det här gör ju att andra avdelningar inte fullt ut kan bedriva sin vanliga verksamhet, säger Fredrik Sund.
På iva har man återigen fått avdela salar för intensiv- och intermediärvård av covid-patienter. Fredag morgon var antalet patienter med covid-19 på iva sju stycken. På infektion fanns 25 patienter med säkerställd diagnos och flera misstänkta. Patienterna som nu inkommer för sjukhusvård med covid-19 är omkring 55 år och uppåt, berättar Fredrik Sund efter en snabb koll på beläggningslistorna.
Med start i dag fredag har också personal flyttats till covid-avdelningarna. Vårdlagen har fått ställas om för att hantera den mer vårdkrävande patientgruppen. De som flyttas till covid-vården har erfarenhet från arbetet i våras.
– Vi kommer att fortsätta flytta personal nästa vecka om det behövs.
Hur är inställningen bland personalen i det här läget?
– Det är svårt att säga generellt, men visst är det en allmän trötthet. Att behöva ägna sig åt den här krävande vården igen är både fysiskt och psykiskt påfrestande, säger Fredrik Sund.
Med dagens siffror – ser kurvorna fortfarande lika oroväckande ut?
– Ja, i går hade vi fem patienter på intensiven, i dag är de sju. Och fler inneliggande. Det känns inte bättre. Det speglar ju bara hur det var i samhället för en vecka sedan, så det finns ingenting som talar för att det här kommer att sluta tvärt. Det här kommer fortsätta.
Rent medicinskt är läget åtminstone lite annorlunda sedan i våras, konstaterar Fredrik Sund. Nu är kunskapen och erfarenheten av patientgruppen betydligt större.
– Vi har ju lärt oss en del – kanske kan vi bromsa något fler från att hamna på iva. Det kanske kan bli snabbare vårdtid för några. På så sätt kan vi minska belastningen. Men samhället i övrigt gör ju inte särskilt mycket för att bromsa kurvorna verkar det som, tyvärr, säger Fredrik Sund.