Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Det ser verkligen ut som att vi är på väg mot en tredje våg”

Publicerad: 2 mars 2021, 13:55

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid en tidigare pressträff.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Vaccinationerna mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom och död, men påverkar inte ännu smittspridningen i befolkningen, enligt Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenIntensivvård

– Det ser verkligen ut som att vi är på väg mot en tredje våg, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten vid dagens myndighetsgemensamma pressträff. 

Vaccineringen kommer lyckligtvis att leda till att dödstalen inte går upp på samma sätt som tidigare, säger Anders Tegnell, som dock påpekar att smittan fortfarande kan spridas på hög nivå.

– Vaccinerar vi har det inte jättestor effekt (på smittspridningen), men den har däremot jättestor betydelse för vad som händer på vårdavdelningarna.

I Sverige syns en ökning av antalet smittofall för tredje veckan i rad. Ökningen per vecka för nya fall ligger på ungefär 10 procent, vilket bland annat märks på landets intensivvårdsavdelningar.

– Sjukvården är hårt belastad. Att stå inför hanteringen av det här stora vårdbehovet som kan uppstå om det värsta scenariot inträffar är en extremt tuff utmaning för en hälso- och sjukvårdssektor som kämpat under en väldigt lång tid, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Det finns i dag 642 disponibla ivaplatser med respirator i landet.

43 procent av dessa är belagda av patienter som vårdas med anledning av covid-19. En fortsatt mycket hög andel.

Den tillgängliga ivakapaciteten nationellt är strax under 20 procent.

Det är en stor variation i landet i antalet lediga intensivvårdsplatser. Drygt hälften av landets regioner har mindre än 20 procents ledig kapacitet.

Det finns dock planering för att öka kapaciteten inom intensivvården om behovet uppstår.

 

Virusläget i siffror

Ytterligare 56 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

 

Därmed har nu 12 882 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 669 113 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

 

Hittills har 527 186 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 273 992 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,3 procent av befolkningen.

 

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev