Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Det ska ju ges till något som tillför mänskligheten något avgörande”

Publicerad: 5 oktober 2015, 14:21

Det säger Göran Günther, ordförande i Svenska infektionsläkarföreningen, med anledning av årets Nobelpris som han kallar både välförtjänt och välgenomtänkt.


– Artemisinin har betytt väldigt mycket för terapin av malaria. Jag ska inte säga att det var väntat, men det var välförtjänt, säger Göran Günther till Dagens Medicin.

Han befinner sig på Münchens flygplats men har precis som stora delar av forskarvärlden tagit del av nyheten att hälften av prissumman i årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till kinesiskan Youyou Tu för hennes upptäckter rörande artemisinin för behandling av malaria.

Den andra halvan delas mellan irländaren William C Campbell och japanen Satoshi Ōmura för deras upptäckter kring en ny behandling mot infektioner orsakade av parasitmaskar.

– Masksjukdomar och parasitsjukdomar över huvudtaget har ju varit ett mänsklighetens gissel i århundraden. Den här nya behandlingen som slog ner flodblindhet är ju en klinisk fantastisk revolution med tanke på det lidande som patienterna utsätts för.

Göran Günther sammanfattar:

– Det är väldigt välförtjänta Nobelpris. Det ska ju ges till något som tillför mänskligheten något avgörande. Och det måste man nog säga att det uppfyller de kriterierana.

Hur skulle världen sett ut utan de här upptäckterna?

– Det är inte så att allting försvinner på en gång. Men invaliditet, handikapp, elefantiasis, blindhet … Det är fantastiska framsteg att vi kan nå alla människor som drabbas av detta i till exempel Afrika.

Göran Günther poängterar att den nu prisade behandlingen av malaria är väldigt effektiv, inte minst med tanke på dagens problem med resistens. Det är även en behandling som använts länge vid svårt malariasjuka patienter vid svenska sjukhus.

– Det känns väl genomtänkt.

Det är inte det första Nobelpriset inom infektionsfältet.

– Ibland när vi skojar lite brukar vi säga att snart är väl alla sjukdomar infektionssjukdomar. Men det är klart att infektionssjukdomarna har haft, och har, stor betydelse för folkhälsan framförallt i de mindre utvecklade länderna och det är fantastiska framsteg om vi kan nå effektiva terapier.

Relaterat material

”Jag tror att Alfred Nobel skulle ha blivit glad”

Nobelpriset för parasiter och malaria

Laskerpris efter önskan från Mao

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev