Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dieselavgaser kan öka risken för hjärtinfarkt

Publicerad: 21 december 2005, 09:33

Partiklar som finns i dieselavgaser kan förklara kopplingen mellan luftföroreningar och risken för hjärtinfarkt. Det visar en studie från universiteten i Edinburgh och Umeå och som publiceras i tidskriften Circulation.


Att inandas dieselavgaser i nivåer som finns i miljön kring tungt trafikerade områden eller i storstäder, är kopplat till försämrad hjärt-kärlfunktion. Tidigare studier har också visat att avgaser är starkt kopplade till hjärtsjukdom och att förbränning av diesel är en viktig bidragande orsak.

För att undersöka sambandet närmare utförde forskarna en studie med 30 friska män som de exponerade för dieselavgaser med en partikelkoncentration på 300 mikrogram per kubikmeter luft, eller vanlig luft, under ett träningspass på en timme.

Deltagarna fick även infusioner med blodkärlsvidgande läkemedel före respektive två timmar och sex timmar efter träningspasset.

Studien påvisar ingen inverkan av dieselavgaserna när det gäller blodcirkulationen i deltagarnas underarmar och det påverkade inte heller förekomsten av inflammatoriska markörer i blodet.

Däremot registrerade forskarna minskade svar på de kärlvidgande substanser som deltagarna fick efter exponering för avgaser. Dessa förändringar kvarstod sex timmar efter exponeringen.

Efter exponering för dieselavgaser sågs även en minskad ökning av en plasminogenaktivator, som ingår i kroppens eget försvar mot blodproppar.

Forskarna anser att den försämrade kärlfunktionen och minskade möjligheter för kroppen att själv lösa blodproppar kan vara resultatet av exponering för dieselavgaser och att detta därmed kan vara en tänkbar länk mellan luftföroreningar och hjärtinfarkt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev