tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Digital bedömning av halsfluss ska studeras

Publicerad: 15 oktober 2018, 15:43

Går det att diagnostisera en halsfluss lika bra digitalt som IRL? Foto: Thinkstock

Går det att göra en relevant bedömning av halsfluss digitalt? Det ska vårdgivaren Doktor24 ta reda på i samarbete med forskare på Karolinska institutet.

Ämnen i artikeln:

Digital vård

För ett år sedan slog nätverket Strama fast att halsfluss inte ska bedömas online för att inte öka förskrivning av antibiotika i onödan. Sedan dess har Doktor24 följt Stramas rekommendation, enligt Tobias Perdahl, läkare och verksamhetschef på företaget.

Men nu vill företaget testa träffsäkerheten genom en studie som jämför digital bedömning av halsfluss med fysiskt besök på vårdcental, enligt ett pressmeddelande från företaget. Therese Djärv, specialist i internmedicin och akutsjukvård och forskare på Karolinska institutet, KI, gör studien tillsammans med företaget.

Vid misstänkt bakteriell halsfluss bedöms fyra kriterier. Dessa är feber, ingen hosta, rodnande eller beläggning på halsmandlarna och ömmande och förstorade lymfkörtlar i käkvinklarna.  Kritiker har påpekat att två av kriterierna inte är möjliga att ta tillräckligt bra ställning till digitalt.

I studien kommer alla patienter som bedömts digitalt att sedan hänvisas till en vårdcentral för fysisk bedömning. På så sätt kan man se om den digitala och den fysiska bedömningen överensstämde.

Vid en misstänkt bakteriell halsfluss krävs alltid ett svalgprov, ett strepA-test, efter undersökningen. Det görs först om minst tre av de fyra kriterierna uppfyllts. Om testet sedan visar positivt kan antibiotika sättas in.

Relaterat material

Läkare på nätet: Digital frälsning eller geschäft?

Osäkert bedöma luftvägsinfektioner digitalt

Granskning visar att nätläkare brister i diagnossättande

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev