Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Döda i covid-19 har ofta andra sjukdomar

Publicerad: 31 augusti 2020, 12:14

Foto: Getty Images

För patienter som avlider på sjukhus med covid-19 är det i ungefär 15 procent av fallen inte covid-19 som är dödsorsaken, enligt en ny genomgång i Region Östergötland.


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandDet nya coronavirusetCoronakrisenRegion Kronoberg

De som avlider på sjukhus med covid-19 är ofta mycket sköra och har som regel flera andra bakomliggande sjukdomar. Det framgår av en genomgång i Region Östergötland, av de personer som dött med covid-19 på något av länets sjukhus fram till den 31 juli. Genomgången är en uppföljning av den analys som regionen gjort tidigare av covidpatienter som avlidit utanför sjukhus.

”Och precis som bland dem som avled utanför sjukhus, bedömdes dödsorsaken vara en annan än covid-19 i omkring 15 procent av dödsfallen på sjukhus, både på vårdavdelning och på intensivvårdsavdelning” , säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

Bland de personer som avled på en intensivvårdsavdelning med covid-19 bedömdes sjukdomen vara den dominerande dödsorsaken i 72 procent av fallen. På vårdavdelning bedömdes covid-19 i stället vara en bidragande dödsorsak tillsammans med andra sjukdomar i ungefär 60 procent av fallen.

” Många av dem som har avlidit på sjukhus har varit sjuka och sköra redan innan de fick covid-19. Och de som har avlidit på vårdavdelning hade en mer omfattande samsjuklighet och skörhet än de som har avlidit på intensivvårdsavdelning. Det speglar det vi har sett under våren. Det här är en komplex sjukdom, där de som är riktigt sköra och har många olika sjukdomar har svårt att tillgodogöra sig intensivvård” , säger Stefan Franzén.

Genomgången omfattar 123 personer, av vilka 98 avled på vårdavdelning och 25 på intensivvårdsavdelning. Medianåldern bland dem som avled på vårdavdelning var 83 år, respektive 69 år för dem som avled på intensivvårdsavdelning.

Region Kronoberg presenterade nyligen en motsvarande genomgång, som ger en liknande bild av att bakomliggande sjukdomar är vanligt förekommande.

Resultaten går även i linje med en stor amerikansk studie som presenterades nyligen av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC, där covid-19 bedömdes vara den enda sjukdomen i 6 procent av fallen.

JÖRN SPOLANDER/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev