Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dödsfallsstatistik ska analyseras

Publicerad: 12 juni 2020, 11:59

Grafik över dödsfall i covid-10 från den 10 juni 2020.

Foto: Socialstyrelsen

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att analysera statistik om dödsorsaker kopplade till covid-19.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenDet nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

I uppdraget ligger att Socialstyrelsen i samverkan med bland andra Folkhälsomyndigheten och Statistiska centralbyrån ska beskriva hur arbetet med dödsorsaksstatistik påverkats av en ny sjukdom som covid-19.

Förutom att jämföra statistik mellan regioner och kommuner och andra ”relevanta geografiska indelningar” i Sverige, vill regeringen också ha en jämförelse med andra länder.

”I rapporteringen har det förekommit uppgifter om olika länders sätt att beräkna antal dödsfall kopplat till covid-19. Det har till exempel handlat om inrapporteringsproblem rörande osäkra diagnoser, registrering av avlidna med multipla diagnoser eller dödsfall som sker utanför sjukvården ingår i statistiken. Sådana skillnader försvårar rättvisande jämförelser”, skriver Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S), ett mejl till Dagens Medicin.

Med uppdraget är förhoppningen att få fram vilka uppgifter som är mest jämförbara såväl nationellt som internationellt.

Socialstyrelsen får använda  2 500 000 kronor under 2020 för uppdraget som ska delredovisas senast den 15 oktober. Slutredovisningen ska lämnas till socialdepartementet senast den 30 april 2021.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev