Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Dom: Sjukvården bör bekosta hiv-förebyggande

Publicerad: 3 augusti 2016, 07:28

En dom säger att brittiska NHS bör betala PrEP.

Foto: Ueli Giezendanner, John Gomez / Thinkstock

Sjukvården bör bekosta hiv-förebyggande läkemedel. Det har domstolen i England slagit fast. Men sjukvården kommer att överklaga.


Ämnen i artikeln:

HivGilead

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat håller ett läkemedel för att minska risken att insjukna i hiv, för första gången på att godkännas i EU.  Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, rekommenderar att läkemedlet Truvada godkänns som behandling i förebyggande syfte.

PrEP, eller preexpositionsprofylax, har debatterats flitigt i Storbritannien och även i Sverige. Nu har en dom kommit i Storbritannien som säger att NHS, National health service, som driver Storbritanniens offentliga sjukvård, kan och bör bekosta Prep för riskgrupper. Det rapporterar BBC.

Domen är resultatet av en juridisk tvist mellan NHS och National aids trust, NAT. NHS har menat att det inte varit deras ansvar att ge PrEP-läkemedel förebyggande, vilket NAT valt att utmana i domstol.

Och den nya domen har väckt starka känslor. Förespråkarna menar att PrEP räddar liv, motståndarna att det uppmuntrar ett riskfyllt beteende som dessutom bekostas med skattemedel.

PrEP ges sedan tidigare till hiv-smittade, men har inte kunnat ges i förebyggande syfte. Det används i USA, Kanada, Australien och Frankrike, och det i dag enda rekommenderade läkemedlet är Truvada från bolaget Gilead.

NHS har meddelat att de kommer att överklaga domen. Och även om den överklagan inte går NHS väg, är det inte säkert att NHS kommer att bekosta PrEP, om metoden inte anses tillräckligt effektiv.

Relaterat material

Grönt ljus för första förebyggande hiv-medlet

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

HivGilead

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev