Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dragkamp om läkemedel inför FN-möte om tbc

Publicerad: 31 juli 2018, 06:00

Foto: Thinkstock

Genom undantag från patenträttigheter vill flera länder öka tillgången till nya läkemedel mot tuberkulos. Det vill inte USA.


Ämnen i artikeln:

TuberkulosLäkemedelLäkemedelsföretag

I slutet av september ska statsöverhuvuden från hela världen träffas i New York vid FN:s första hög nivå-möte i syftet att utrota tuberkulos, tbc. I förhandlingarna inför mötet har flera länder och organisationer lyft frågan om en bättre läkemedelstillgång som en viktig faktor.

I det dokument som ska undertecknas på mötet vill merparten av de deltagande länderna därför ha en skrivning som hänvisar till regeringars rätt att kringgå patent för att säkra tillgången till billiga läkemedel. Möjligheten att kringgå läkemedelspatent bygger på en överenskommelse inom Världshandelsorganisation, WTO, från Doha 2001 och har bland annat använts när FN hade ett liknande möte kring hiv och aids.

Vid en öppen utfrågning inför mötet stod det dock klart att USA:s regering inte ville ha med skrivningen. USA:s talesperson hänvisade i stället till att läkemedelstillgången kunde säkras med hjälp av donationsprogram och mer effektiva hälso- och sjukvårdsystem. Ett uttalande som möttes av burop från åhörarna.

USA är det enda land som inte vill ha med skrivningen i dokumentet och enligt källor till Läkare utan gränser har USA också försökt pressa andra länder för att få sin vilja igenom.

Leonardo Palumbo, expert på tbc vid Läkare utan gränser, säger till Dagens Medicin att organisationen anser att det är problematiskt att länder pressas till ett språkbruk de inte vill ha. Han uppger också att endast 12 procent av de personer som har tbc i världen i dag har tillgång till de senaste läkemedlen mot sjukdomen.

– Möjligheten att kringgå patent sätter länder i förarsätet och gör att de inte blir beroende av läkemedelsindustrins välvilja eller av andra länder.

En slutgiltig version av dokumentet, med möjligheterna till att kringgå patent inskrivna, skickades nyligen till FN:s generalsekreterare. Dokumentet öppnades dock för förhandlingar så sent som i förra veckan sedan Sydafrika yrkat på ännu mer utförliga skrivningar kring länders möjlighet att kringgå patent.

Vad som nu händer i frågan är oklart. Förhandlingarna kan i teorin pågå fram till FN-mötet den 26 september och USA kan då lyckas med att ändra skrivningarna i dokumentet och exkludera möjligheten att kringgå patent. Landet kan också, vilket det tidigare antytt, vägra att skriva under dokumentet om skrivningarna finns kvar.

– Det vore ett betydande bakslag då USA är globalt ledande i både finansiering och forskning kring tbc, säger Leonardo Palumbo.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev