Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dubbelinfekterade av hiv är friska längre

Publicerad: 19 juli 2012, 07:34

Att vara dubbelinfekterad av hiv ger ett bättre utgångsläge för att kontrollera insjuknandet i aids.


Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att hiv 1 blir mindre aggressiv om den som smittas redan är infekterad med den mildare hiv 2. Den symptomfria tiden, innan patienten utvecklar aids, blir hela 50 procent längre bland dubbelinfekterade.

– Det är en anmärkningsvärt stor skillnad, säger Joakim Esbjörnsson, forskare i molekylär virologi vid Lunds universitet.

Resultaten publiceras i New England Journal of Medicine.

Forskarna hoppas kunna isolera effekterna och hitta de underliggande mekanismerna bakom effekten av hiv 2 på hiv 1, för att hitta nya sätt att angripa infektionen och på sikt utveckla mediciner mot aids.

Studien har pågått i 20 år och omfattar 4 700 personer i Guinea-Bissau i Västafrika, som är den del av världen där hiv-varianten hiv 2 förekommer i större skala. Den beskrivs som unik då forskarna har följt friska individer från det att de blev infekterade av hiv 1 eller av hiv 1 och hiv 2 genom sjukdomsförloppet för att jämföra hur infektionen utvecklas under tid.

Se abstract till studien:

Joakim Esbjörnsson med flera. Inhibition of HIV-1 Disease Progression by Contemporaneous HIV-2 Infection. New England Journal of Medicine 2012; 367:224-232.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev