fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dubbeljobbet tar tid från elevarbetet

Publicerad: 5 december 2012, 15:03

Pia Wall Ohlsson är en av många sjuksköterskor som ska rapportera in samtliga barnvaccinationer till det nya vaccinationsregistret. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Nya vaccinationsregistret innebär en hel del dubbeljobb för skolsköterskan Pia Wall Ohlsson i Vallentuna. Den tiden måste tas från arbetet med eleverna.


– Det är också synd att vi inte kommer att kunna använda oss av de uppgifter vi lämnar. Ofta får vi förfrågningar om vilka vacciner en elev fått och måste gå tillbaka till elevvårdsjournalerna, säger Pia Wall Ohlsson.

Hon är en av många tusen sjuksköterskor inom skolhälsovården och på barnavårdscentraler som får en ny arbetsuppgift efter årsskiftet. De ska rapportera in samtliga barnvaccinationer till det nya vaccinationsregistret.

För vaccinationerna mot HPV borde det inte bli några problem, antar Pia Wall Ohlsson. Redan i dag registreras de i Svevac och Smittskyddsinstitutet räknar med att kunna tanka över uppgifter till nya registret.

Men för andra vaccinationer blir det dubbel­arbete, åtminstone det närmaste halvåret eller ännu längre. I dag förs uppgifterna endast in i journalerna.

– Efter årsskiftet måste vi även rapportera till Smittskyddsinstitutet, det blir ett dubbeljobb, säger Pia Wall Ohlsson som arbetar på Karbyskolan i Brottby.

Hon gissar att merarbetet tar cirka tio minuter per vaccination, när de väl fått in rutinerna. Och det är tid som måste tas från det vanliga elevvårds­arbetet.

I veckan vaccinerade hon och en kollega 60 flickor mot HPV och 20 barn med vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev