fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dubbelt så många regioner har sprututbyte

Publicerad: 3 december 2019, 10:50

Foto: Siri Stafford/Thinkstock

Under 2017 genomfördes ett antal ändringar i lagstiftningen som underlättade utbyte av sprutor och kanyler. Sedan dess har antalet regioner som erbjuder utbytesverksamhet fördubblats, skriver Socialstyrelsen i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

HepatitHiv

I december 2017 erbjöd 8 av totalt 21 regioner sprututbyten, vilket nu har ökat till 16 regioner. Dessutom uppger två regioner att de håller på att starta sådan verksamhet.

Utbytesprogram minskar risken för smitta av bland annat hepatit C och hiv hos människor med missbruk och beroende. Via programmen går det även att nå ut med information om hur det går att undvika överdos, påpekar myndigheten.

Några av ändringarna 2017 var att åldersgränsen för sprutbyte sänktes från 20 till 18 år, att regionerna blev ensamma huvudmän för verksamheten och att kommunernas möjlighet att lägga in veto togs bort.

Sprututbyte

Följande regioner har sprututbytesverksamhet i dag: Blekinge, Gotland, Halland, Jämtland-Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland, Örebro, Östergötland.

Under 2018 deltog 3 754 personer i sprututbytesverksamhet, enligt inrapportering till IVO. Av dessa var 72 procent män och 28 procent kvinnor.

Källa: Socialstyrelsen

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev