fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dubbla toppar av calicivirus i pandemins spår

Publicerad: 8 augusti 2022, 14:17

Infektioner med calicivirus, ofta kallat vinterkräksjuka, drabbade svenskarna på ett ovanligt sätt i vintras.

Foto: Getty Images

Spridningen av influensavirus, calicivirus och RS-virus hade ovanliga mönster under vintersäsongen 2021/2022, visar färdiga siffror från Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

RS virusInfluensa

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Handspritande och distansering under första vintern med covid-19 dämpade spridningen även av andra smittsamma sjukdomar – exempelvis uteblev säsongen för calicivirus, vinterkräksjuka, 2020/2021. Men den senaste vintersäsongen var situationen en annan, visar Folkhälsomyndighetens nu färdiga sammanställning.

Säsongens epidemi av RS-virus startade redan i september 2021 och var intensiv med en ökad belastning på sjukvården, vilket Dagens Medicin tidigare skrivit om. Sammanlagt rapporterades 6 800 laboratorieverifierade fall med RS-virus bland barn i åldern noll till fyra år. Det var nästan en fördubbling mot säsongen 2018/2019, som också var intensiv.

”Den låga smittspridningen av RS-virus, calicivirus och influensa under den förra vintersäsongen 2020/2021 har troligtvis lett till en högre mottaglighet i befolkningen, vilket kan ha bidragit till en periodvis mer intensiv smittspridning under 2021/2022, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

För calicivirus sågs två toppar i stället för det normala, med en topp. Det är enligt Folkhälsomyndigheten första gången någonsin ett sådant mönster ses i Sverige. Även influensan kom, för ovanlighetens skull, i två omgångar.

De mer exakta siffrorna ska tolkas med en ganska stor skopa försiktighet, eftersom att antalet analyserade prover även för influensa, RS-virus och calicivirus varit fler än normalt under covidpandemin.

Läs också: Bättre bild av RS-virusets framfart bland småttingar 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev