lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Dubbla VRE-utbrott i Gävleborg – orsaken ännu oklar

Publicerad: 7 januari 2022, 11:57

Vankomycinresistenta enterokocker, VRE, har upptäckts på sjukhusen i både Gävle och Hudiksvall.

Foto: Getty Images

Den antibiotikaresistenta bakterien VRE har upptäckts vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Just nu pågår en kartläggning av smittade och sanering av lokalerna.

Ämnen i artikeln:

Region GävleborgGävle sjukhusHudiksvalls sjukhusAntibiotikaVårdhygien

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Det var i oktober som det första fallet av vankomycinresistenta enterokocker, VRE, påvisades hos en patient vid Hudiksvalls sjukhus. Vid screening upptäcktes snart att ytterligare 15 personer på både Gävle sjukhus och Hudiksvalls sjukhus bar på bakterien.

– De är kolonialiserade, som vi säger, men har inte blivit sjuka av bakterien. Det stämmer att de har fått bakterien under tiden för sin sjukhusvistelse, säger Ilona Verén, hygienläkare vid Region Gävleborg. 

Läs mer: VRE-smitta på Södra Älvsborgs sjukhus 

Enterokocker är en grupp tarmbakterier. Vissa enterokocker är resistenta mot bredspektrumantibiotikumet vankomycin och kallas då VRE. Bakterien kan bland annat orsaka urinvägsinfektion och sepsis och är då svårbehandlad eftersom den ofta är resistent mot flera andra antibiotikatyper. 

Än så länge är källan till spridningen av bakterien oklar, och en kartläggning pågår. 

– Eftersom det förekommit spridning både vid Hudiksvalls och Gävle sjukhus har vi bara funderingar än så länge, men eftersom bakterien upptäcktes i ett tidigt skede kan vi arbeta aktivt för att förhindra spridning av bakterien, säger Ilona Verén.

Just nu pågår ett större saneringsarbete vid de båda sjukhusen, och patienter som vårdats i de lokaler där spridning har förekommit kommer att kontaktas för provtagning. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev