Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ebolaepidemin över – nästan

Publicerad: 29 december 2015, 15:23

Foto: Thinkstock

Både Sierra Leone och Guinea är nu fria från ebola. Och även om Liberia måste vänta lite till innan landet anses vara kvitt den fruktade sjukdomen ses nu slutet på en epidemi som krävt fler än 11 300 människors liv.


Guinea förklarades fritt från ebola drygt två år efter att smittspridningen i Västafrika började. Det konstaterade Världshälsoorganisationen (WHO) på tisdagen, efter att 42 dygn gått utan några nya fall av sjukdomen.

Sierra Leone blev ebolafritt i november. Liberia ansågs ha blivit kvitt smittan redan i september, men sedan något enstaka nygammalt fall dykt upp väntar landet fortfarande på den officiella friskförklaringen i mitten av januari.

– När det väl vände gick det otroligt snabbt. Det var inte så länge sedan vissa prognoser pekade mot en katastrof, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsmyndigheten.

Ett land anses vara fritt från ebola när två inkubationsperioder om vardera 21 dygn passerat utan att några nya fall har konstaterats.

En särskild utmaning, skriver WHO, är att viruset kan finnas kvar i sädesvätskan i upp till tolv månader hos vissa män som överlevt sjukdomen.

"De närmaste månaderna kommer att bli helt avgörande. Det blir en period då länderna måste vara säkra på att de är helt förberedda på att förhindra, upptäcka och ta hand om nya fall", säger Bruce Aylward, ebolaexpert vid WHO, i en kommentar.

Anders Tegnell tror dock att WHO snart kommer att deklarera att epidemin är helt över, kanske redan i början av nästa år.

– Det kanske kommer något enstaka fall, men mer än så blir det inte tror jag. Därmed inte sagt att ebolaviruset är borta. Det finns ju kvar, både i Västafrika och på andra håll.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev