Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ebolafall i USA har bekräftats

Publicerad: 1 oktober 2014, 09:43

Ett fall av ebola i USA har konstaterats av smittskyddsmyndigheten där.


Den smittade hade rest från hårt drabbade Liberia till Dallas i Texas. Symtomen ska enligt amerikanska Centers for Disease Control and Prevention, CDC, ha visat sig först efter några dagars vistelse i USA.

Patienten kom till USA den 20 september, kände sig dålig fyra dagar senare och sökte den 26 september vård på sjukhus. Misstanke om ebola väcktes, och har nu efter laboratorietester visat sig stämma.

– Ebola kan vara skrämmande. Men det är all världens skillnad mellan USA och de delar av Afrika där ebola sprids. USA har ett starkt sjukvårdssystem och som kommer att säkerställa att det här fallet inte hotar vårt samhälle, kommenterar Tom Frieden, chef för CDC, i ett pressmeddelande från myndigheten och fortsätter:

– Även om det inte är omöjligt att det kommer ytterligare fall i anslutning till detta under de kommande veckorna, har jag inga tvivel om att vi kommer att kunna kontrollera det här.

Sjukvårdspersonal arbetar nu med att hitta personer som har haft nära kontakt med patienten, för att snabbt hitta eventuella ytterligare smittade.

Någon ytterligare information om tillståndet för den drabbade patienten har CDC inte lämnat i nuläget.

I Europa, däribland Sverige, har ett antal fall där det har funnits misstankar om ebolasmitta kunnat avfärdas efter tester.

Relaterat material

WHO:s prognos: Tusentals nya fall av ebola varje vecka

”Vi är på väg att förlora kampen”

Ebolasmitta utesluts

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev