Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Effekten av skyddskläder på MRSA

Publicerad: 14 oktober 2013, 11:27

När personalen bar engångsförkläden och handskar minskade patienternas risk att bli bärare av MRSA med 40 procent, enligt en amerikansk studie i Jama.


Sjukhusförvärvade infektioner med motståndskraftiga bakterier är ett växande problem i USA, liksom i övriga världen.

En amerikansk forskargrupp ville undersöka om enkla skyddskläder kunde minska risken att personalen för med sig bakterier från patient till patient.

Totalt deltog 20 medicinska och kirurgiska intensivvårdsavdelningar i studien. De lottades till två olika grupper: en där personalen skulle bära engångsförkläde samt engångshandskar vid varje ny patientkontakt, och en där personalen gjorde detta enligt rutin, det vill säga enbart om det var känt att patienten bar på antibiotikaresistenta bakterier.

Under nio månader i fjol testades patienterna för MRSA och VRE vid inskrivning och utskrivning från sjukhuset.

Forskarna har analyserat de cirka 92 000 proverna från över 26 000 patienter och presenterar nu resultaten i Jama.

Sammanfattningsvis sågs en förekomst av MRSA som var 40 procent lägre bland de patienter som skrevs ut från kliniker där personalen hade obligatoriska skyddskläder än bland klinikerna som följde sedvanlig rutin.

Om det beror på att skyddskläderna i sig hindrade spridningen, eller om det beror på att handhygienen var bättre i denna grupp, kan inte studien besvara, skriver forskarna i Jama och efterlyser mer forskning.

För VRE-förekomst sågs ingen skillnad mellan grupperna. Detta kan bero på att VRE har andra spridningsmönster än MRSA, skriver forskarna.

Läs artikeln:

Anthony Harris med flera. Universal glove and gown use and acquisition of antibiotic-resistant bacteria in the ICU. Jama, publicerad online den 4 oktober 2013. DOI: 10.1001/jama.2013.277815

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News