måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Effektivt med nytt sorts myggnät mot malaria

Publicerad: 13 april 2018, 09:01

Myggnät impregnerade med PBO har visat sig skydda mer effektivt mot malariainfektion i Tanzania. Foto: Sumitomo Chemical

Ett myggnät impregnerat med kemikalien PBO har i en randomiserad studie visat sig vara mer effektivt än standardnät. Resultaten har redan fått WHO att uppdatera sina rekommendationer.

Ämnen i artikeln:

Malaria

PH


En utmaning i kampen mot malaria är att myggorna som sprider smittan i stor utsträckning har utvecklat resistens mot ämnet pyretroid, som ofta ingår i de impregneringar av myggnät som används i dag.

Nu har forskare visat att en nyare typ av impregnering med piperonylbutoxid, PBO, är mer effektivt än standardmedel för att hindra att smittspridning.

I en studie slumpades ett stort antal hushåll i Tanzania till att få något av näten, eller att få ett av näten i kombination med en insektsspray. Totalt i dessa hushåll bodde över 15 000 barn mellan sex månader och 14 år.

Efter nio månader var det 29 procent som infekterats med malaria i gruppen som fått PBO-nät jämfört som med 42 procent bland de som använt standardnät. Vid uppföljning efter 21 månader var siffrorna 45 och 62 procent. Ökningen förklaras av att PBO tappar i effekt med tiden.

När forskarna tittade på om PBO-myggnät i kombination med insektssprayen var mer effektivt än enbart nät men kunde inte se någon sådan koppling.

Resultaten från studien, som nu är publicerade i Lancet, fick Världshälsoorganisationen WHO att rekommendera användning av myggnäten redan i höstas.

Läs abstract till studien:

Natacha Protopopof med flera. Effectiveness of a long-lasting piperonyl butoxide-treated insecticidal net and indoor residual spray interventions, separately and together, against malaria transmitted by pyrethroid-resistant mosquitoes: a cluster, randomised controlled, two-by-two factorial design trial. Lancet, publicerad online 12 april 2018. Doi.org/10.1016/ S0140-6736(18)30427-6

Rättelse:Artikeln är uppdaterad 180419 då det tidigare felaktigt stod att malaria är ett virus.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev