Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Efterlyser gratis TBE-vaccin för barn

Publicerad: 24 juli 2017, 05:22

Fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation, TBE kan bli lika vanlig i Sverige som i Centraleuropa, varnar en professor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Tomas Bergström, professor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, varnar för att sjukdomen TBE kan bli lika vanlig som i Centraleuropa, skriver Svenska Dagbladet.

– Frivillig vaccinering fungerar inte. Det vore önskvärt att åtminstone erbjuda alla barn gratis vaccinering mot TBE, säger han till tidningen.

I juni hade 13 smittade fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten från hela landet. I fredags var siffran uppe i 74 fall. Visserligen färre inrapporterade fall än i fjol — men samtidigt 30 fler fall än samma vecka år 2015.

Österrike erbjuder gratis vaccinering av barn och har lyckats stoppa ökningen av TBE. I Sverige får den som vill vaccinera sig betala runt 900 kronor för de tre första doserna. En tuff kostnad, anser Tomas Bergström.

– För en barnfamilj med låga inkomster blir det en kostnad på flera tusen kronor. Självklart kan det upplevas som en kännbar utgift som man väljer bort.

TT

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev