Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Elakt datorvirus spreds till medicinsk utrustning i Skåne

Publicerad: 12 Januari 2009, 14:27

Elakt datorvirus spreds till medicinsk utrustning i Skåne

Datorviruset som gäckar Region Skåne har spridit sig till medicinsk utrustning. Trots det ska angreppet inte innebära någon direkt fara för patienterna.


Viruset W32/Downadup.CM slog till mot Region Skånes datorer i början av förra veckan. Till att börja med smittade det bara personalens e-postsystem.

Nu har det spridits vidare till medicinsk utrustning.

Regionen har haft extra personal inne under helgen för att begränsa virusets skadeverkningar. I dag, måndag, är det två tekniska system som fortfarande är utslagna. Det är ett lagringssystem för ultraljudsbilder som används av alla sjukhus i Skåne och ett övervakningssystem för förlossningar som används på Universitetssjukhuset i Lund.

– Utrustningen fungerar normalt i båda fallen. Det vi inte kan göra är att skicka informationen till den centrala servern. Det innebär att allt får sparas på papper och föras in i efterhand, säger regionens medicintekniske chef Lars-Olof Almquist till Dagens Medicin.

Enligt Lars-Olof Almquist får problemen inte några direkta följder för patienterna. Däremot blir det merarbete för personalen. Någon omedelbar lösning finns heller inte i sikte.

– Vi behöver definitivt den här veckan på oss. Sedan får vi se hur det ser ut, säger Lars-Olof Almquist.

En förklaring till att arbetet tar tid är att de ansvariga måste stå i ständig kontakt med leverantörerna till den medicintekniska utrustningen. När det gäller personalens arbetsdatorer är det enklare att agera på egen hand. Där räknar regionens IT-direktör Helena Svedberg med att problemen ska vara åtgärdade inom några dagar.

– Jag har haft 40 stycken extra tekniker som har varit inne i helgen och avinfekterat datorer. Sedan har nya smittats i dag, när folk har kommit tillbaka och slagit på sina datorer efter långledighet. Just nu har vi 600 stycken som är infekterade, säger hon till Dagens Medicin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev