söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

EMA ger klartecken för beredskapslicens för Paxlovid

Publicerad: 17 december 2021, 07:14

EMA ger klartecken för användning av Paxlovid innan läkemedlet fått marknadstillstånd. Foto: Peter Dejong, Thomas Hansmann

I nya råd öppnar nu EU:s läkemedelsmyndighet EMA för att enskilda medlemsländer kan börja använda det antivirala covidläkemedlet Paxlovid innan det är officiellt godkänt.

Ämnen i artikeln:

EMALäkemedelsverketSocialstyrelsenLäkemedelCovid-19

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I Sverige skulle detta i så fall kunna resultera i att Läkemedelsverket godkänner en så kallad beredskapslicens efter en eventuell begäran från Socialstyrelsen. 

Enligt EMA kan Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) användas för tidig behandling av vuxna patienter som har förhöjd risk att deras covid-19 blir allvarlig. Om Paxlovid sätts in får patienterna inte ha behov av syrgasbehandling och den antivirala behandlingen måste starta snarast, maximalt fem dagar, efter symtomdebut. 

Läs också: Covidpiller toppar listan över årets forskningsnyheter 

EMA:s bedömning grundar sig på lovande interrimsresultat från en fas 3-studie med Paxlovid som offentliggjordes i november. Behandlingen kunde här kraftigt minska risken för att patienterna skulle behöva läggas in på sjukhus eller avlida. Det är resultat som bara för någon dag sedan bekräftades när företaget Pfizer offentliggjorde de fullständiga resultaten från studien. 

I de nya råden framhåller EMA en lista av specificerade läkemedel som Paxlovid inte ska användas tillsammans med eftersom de olika behandlingarna kan påverka varandras effekt. Vidare skriver EMA att Paxlovid inte ska användas av patienter med sviktande njur- eller leverfunktion.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev