Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

EMA ger råd om antikroppskombination

Publicerad: 8 mars 2021, 11:09

Bamlanivimab (arkivbild).

Foto: Eli Lilly

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA anser att två monoklonala antikroppar mot det nya coronaviruset kan användas ihop för behandling av covid-19. NY VERSION.


Ämnen i artikeln:

Covid-19EMALillyLäkemedelsverket

Rekommendationen gäller de två antikropparna bamlanivimab och etesevimab för behandling patienter som inte kräver syretillförsel och som har hög risk att utveckla allvarlig sjukdom.

Den nya rekommendationen är inte en rekommendation om marknadsgodkännande utan är riktad till olika länders läkemedelsmyndigheter som kan fatta beslut om att använda den aktuella kombinationen även innan ett formellt godkännande har utfärdats.

Enligt EMA kan bamlanivimab ”övervägas” att användas ensamt, även om det finns osäkerheter kring fördelarna med sådan monoterapi. 

Myndigheten har nyligen också utfärdat ett liknande ”råd” för en annan antikroppskombination, Regn-cov2, som består av av antikropparna casirivimab och imdevimab.

För snart tre veckor sedan utfärdade svenska Läkemedelsverket en så kallad beredskapslicens för användning av bamlanivimab i monoterapi, vilket Dagens Medicin rapporterade om.

Än så länge har Läkemedelsverket inte fått in några licensansökningar om att få använda någon av de nu aktuella kombinationerna av antikroppsläkemedel, uppger myndigheten för Dagens Medicin.

I en tidigare version av denna artikel antyddes felaktigt att EMA utfärdat en rekommendation om att godkänna antikroppskombinationen av bamlanivimab och etesevimab.

 

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev