Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

EMA utreder ett fjärde covid-vaccin

Publicerad: 1 december 2020, 14:17

Den aktuella granskningen ska liksom de övriga som rör covid19-vaccin ske genom en så kallad ”rolling review” för att påskynda bedömningen.

Foto: Getty Images

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har startat ytterligare en utredning efter en ansökan från företaget Janssen Vaccines & Prevention B.V.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetVaccinJanssenEMACovid-19

Totalt innebär det att myndigheten utreder fyra olika vacciner mot covid-19, skriver svenska Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Den aktuella granskningen ska ske genom en så kallad ”rolling review” för att påskynda bedömningen. Trots detta är det, enligt Läkemedelsverket, för tidigt att uttala sig om vaccinets säkerhet eller effektivitet.

”Nu sker ett flertal löpande granskningar parallellt. Läkemedelsverket och andra ansvariga läkemedelsmyndigheter i Europa jobbar hårt med att granska alla data som företagen skickar in. Först när vaccinen testats i en större grupp människor börjar man kunna utvärdera vaccinens effekt och säkerhet”, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist i pressmeddelandet.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev