Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

EMA utreder samband mellan inflammation i hjärtmuskel och covidvaccin

Publicerad: 11 juni 2021, 13:53

Foto: Johan Nilsson/TT

Den europeiska läkemedelsmyndigheten utreder sambandet mellan covid-19-vaccin och inflammation i hjärtmuskel respektive hjärtsäck. Vårdpersonal ombeds hålla ögonen öppna och rapportera.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinLäkemedelsverket

Det är ett litet antal fall av myokardit och perikardit som hittills rapporterats efter vaccinering mot covid-19, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Redan i april startade EMA en utredning efter rapporter om fall i Israel efter vaccinering med Comirnaty, Pfizer-Biontechs vaccin. De flesta av inflammationerna var lindriga och gick tillbaka inom några dagar. De som drabbats var till största delen män under 30 år som fått symtom några dagar efter andra sprutan.

Nu har rapporter också kommit in från länder i Europa. 

Läkemedelsverket uppmanar vårdpersonal att rapportera alla fall av myokardit eller perikardit hos personer som har vaccinerats med covid-19-vaccin. 

Antalet fall per år av myokardit och perikardit beräknas ligga på mellan 1–10 fall per 100 000 på ett år, enligt pressmeddelandet. Symtom kan vara andfåddhet, bröstsmärtor och kraftfulla hjärtslag som kan vara oregelbundna.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev