Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

”En av de viktigaste i kampen mot hiv”

Publicerad: 18 juli 2014, 09:07

Jan Albert, svensk hiv-expert och professor i smittskydd vid Karolinska institutet, blir tagen av beskedet om att Joep Lange fanns ombord.


– Jag både känner och känner till honom. Joep Lange är en av de viktigaste och tyngsta i kampen mot hiv och aids, en tongivande talesperson för hiv-forskningen och hiv-patienterna, säger Jan Albert, när han får höra att den holländske professor Joep Lange antas vara en av de omkomna i flygkraschen över Ukraina.

– Han har varit en sådan som drivit hiv-frågor och velat synliggöra dem, styra resurserna och sätta upp mål för vart forskningen ska ta vägen. Så han har verkligen gjort stora insatser internationellt, inte bara inom forskningen, utan även mot diskriminering av hiv-patienter och för tillgång till läkemedel.

Jan Albert befarar att andra holländska forskare han känner ska ha varit med på planet. Ett hundratal forskare, aktivister och sjukvårdsarbetare uppges ha funnits ombord. Hälften av de cirka 300 passagerarna kom från Holland.

– I Holland är de väldigt duktiga på området så jag är orolig för att det är andra, som jag känner ännu bättre, som var med. Det här är väldigt tråkigt att höra, jag är tagen, som du hör, säger Jan Albert.

Relaterat material

Framstående hiv-forskare dog i flygkraschen

Färre hiv-forskare döda än befarat

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev