Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

En dos gav tillräckligt skydd mot svininfluensa hos vuxna

Publicerad: 16 december 2009, 10:29

Strategin att ge vuxna en dos vaccin mot influensan A(H1N1) och två till barn får nu stöd i flera artiklar i tidskriften Lancet.


Studierna från USA, Kina och Ungern, utvärderar olika vacciner mot den nya influensan, dock inte Pandemrix som används i Sverige.

I USA-studien randomiserades över 400 barn och över 700 vuxna till olika doser av ett vaccin mot den aktuella influensan.

Slutsatsen är att en dos av vaccinet gav ett ordentligt immunsvar hos vuxna, som bör vara tillräckligt för att skydda mot viruset. Enligt de amerikanska forskarna behövs troligen två doser för barn under nio år, men de preliminära resultaten visar också att en relativt stor andel av barnen också får skydd av en dos.

I den kinesiska, placebokontrollerade studien ingår över 12 000 personer över tre år och åtta olika vaccinvarianter. Enkel dos gav skydd för 77 procent av barnen mellan tre och tolv år, 97 procent av 12 till 18-åringarna, 90 procent av 18 till 60-åringarna och 80 procent av personer över 60 år. För barn mellan tre och tolv år ökade en ytterligare dos andelen som fick skydd av vaccinet till 98 procent.

De kinesiska forskarna kommer till samma slutsats som de amerikanska, att en dos räcker för vuxna men att två kan behövas för barn.

- Det är en gemensam erfarenhet för de här vaccinerna - vi har i Europa kommit fram till samma slutsatser, kommenterar Ingrid Uhnoo, professor vid Läkemedelsverket.

Hon framhåller dock att de olika vaccinerna kan skilja sig åt vad gäller immunsvar och säkerhet. Vaccinen i de aktuella studierna hade inte samma adjuvans som Pandemrix, eller så var de utan adjuvans.

Den ungerska studien utvärderar vaccin mot A(H1N1) ensamt eller tillsammans med vaccin mot säsongsinfluensa hos 355 vuxna. Forskarna konstaterar att det pandemiska vaccinet är säkert, att det kan ges tillsammans med säsongsinfluensavaccinet, och att en dos räcker.

Studierna kommenteras i två ytterligare artiklar. Den ena konstaterar att de aktuella studierna undersökt hur vaccinet verkar på friska personer och inte på de riskgrupper som i många länder är de som i första hand vaccineras, och att det optimala upplägget för vaccination mot pandemin ännu är en obesvarad fråga.

Lancet, publicerade online den 16 december.    Läs abstracts:

Amerikansk studie
Ungersk studie
Kinesisk studie

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev