Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

En enda vaccindos skyddade mot zika

Publicerad: 28 juni 2016, 15:00

Möss fick ett fullgott skydd mot infektioner av zikavirus efter behandlingar med nya vaccinkandidater, enligt en studie i tidskriften Nature.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

I dag arbetar forskare världen över med att få fram ett säkert och effektivt vaccin mot infektioner av zika. Än så länge är ganska lite känt om hur viruset påverkar immunförsvaret, men de nya fynden kastar nytt ljus över området.

I studien användes musmodeller som antingen injicerades med ett DNA-vaccin eller inaktiverade viruspartiklar. En enkel dos gav djuren ett fullgott skydd när de smittades med en zikavirusstam från nordöstra Brasilien. Detta jämfört med kontrollmöss som fick placebo, skriver amerikanska och brasilianska forskare bakom studien.

De fann att vaccinerade djur producerade neutraliserande antikroppar mot olika proteiner av zikaviruset. Mängden antikroppar verkade även korrelera med graden av skydd. Det talar för att vaccinkandidaterna fungerar eftersom liknande antikroppsnivåer setts vid vaccinationer mot virus som är besläktade med zika, skriver de.

Även om studierna är utförda på möss hoppas forskarna att resultaten är applicerbara på människor. De ser hoppfullt på fynden och möjligheten att få fram ett välfungerande zikavaccin till patienter i framtiden.

Zikaviruset identifierades i Brasilien förra året och därefter har en omfattande spridning skett i Sydamerika och Centralamerika. Nyligen kom vetenskapliga bevis för att zikaviruset orsakar fosterskadan mikroencefalit. Infektioner med viruset har också kopplats samman med förlamningar i armar och ben, som Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

Läs mer i abstract:

Rafael A. Larocca med flera. Vaccine protection against zika virus from Brazil. Nature, publicerad online den 28 juni 2016. Doi: 10.1038/nature18952 

Relaterat material

Bevis för fosterskador av zika

Zikavirusets struktur avslöjad

Zikavirus kopplas till svåra förlamningar

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News