Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”En överlevnadsfråga”

Publicerad: 23 september 2015, 06:15

Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin, Agneta Karlsson (S), statssekreterare socialdepartementet, Bo Könberg, före detta sjukvårdsminister och författare till Könbergrapporten, Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och grundare av ReAct.

Foto: Sveriges riksdag

Kampen mot antibiotikaresistens är en fråga om att överleva, enligt talare på dagens seminarium i riksdagen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Inget nytt antibiotikum har upptäckts sedan 1987 och inga nyheter finns i pipeline. Allt fler dör på grund av antibiotikaresistens och användningen av antibiotika ökar istället för att minska globalt.

Det var ingen munter bild av verkligheten som målades upp när Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy i dag, onsdag, ledde ett seminarium om antibiotikaresistens i Sveriges riksdag.

– Det här är på många sätt en överlevnadsfråga, sade Agneta Karlsson, statsekreterare på socialdepartementet.

Mycket av det kommande arbetet handlar om att få fler länder att förstå vilken utmaning det handlar om, underströk hon.

– Även om vi är jätteduktiga i Sverige så hjälper inte det om andra länder inte hänger med, sade Agneta Karlsson.

Förutom att delta i en rad internationella samarbeten ska Sverige också ta fram en ny nationell strategi på området.

Folkhälsomyndigheten har också ansvar för att arbeta med frågan på flera sätt. Nyligen fick myndigheten också i uppdrag att se över hur nya antibiotika, och äldre antibiotika som inte är tillräckligt lätta att få tag på i dag, kan göras tillgängliga i Sverige.

Arrangörer av seminariet var Nordiska rådet, som här om veckan tog krafttag i frågan. Ministrar från de nordiska länderna kom då överens om att bilda en strategisk grupp och antog en deklaration om en gemensam kamp mot antibiotikaresistensen.

– Den politiska viljan upplever jag finns, men det går på tok för långsamt, sade Annicka Engblom (M), ordförande i Medborgar- och konsumentutskottet i Nordiska rådet.

LINA ÖSTERBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev