Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

En tredje hiv-patient kan ha botats

Publicerad: 8 mars 2019, 14:49

Foto: Thinkstock

Nu meddelar forskare att en tredje person med hiv-1 kan ha blivit fri från sin infektion. Även denna patient har genomgått en stamcellstransplantation mot cancer.


Ämnen i artikeln:

Hiv

Det handlar om en 49-årig man från Düsseldorf, Tyskland. Än så länge är dock uppföljningen för kort för att säkert säga att mannen nått remission.

Det allra första fallet som uppmärksammades var den så kallade Berlinpatienten. Och nyligen rapporterade Dagens Medicin om en andra person, Londonpatienten, som tycks ha blivit kvitt sin hiv-infektion.

Precis som för de två ovannämnda har mannen från Düsseldorf genomgått en allogen stamcellstransplantation mot cancer. Stamcellsdonatorn bar på en mutation som försvårar för hiv-viruset att infektera immuncellerna.

Till skillnad från Berlinpatienten och Londonpatienten har patienten från Düsseldorf behandlats med antiretroviral terapi under lång tid efter stamcellstransplantationen. I nuläget har han varit utan sådan behandling sedan november i fjol, och ännu ses ingen virusaktivitet.

Resultaten presenterades under den årliga internationella konferensen om retrovirus och opportunistiska infektioner, CROI, som arrangerades i Washington. Forskarna kommer bland annat från Tyskland och Nederländerna.

Relaterat material

Ännu en hiv-patient tycks ha botats

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hiv

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev