Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Etiken i myndigheternas pandemiplan ifrågasätts

Publicerad: 20 juli 2009, 12:04

Socialstyrelsens riktlinjer om svininfluensan bryter mot grundläggande etiska principer om alla människors lika värde, hävdar en filosof.


Martin Petersson, docent i filosofi vid universitetet i Eindhoven i Nederländerna, har reagerat mot de svenska myndigheternas riktlinjer för bekämpningen av den nya influensan, A(H1N1). Vid sidan av anställda i sjukvården nämns  personal inom övrig samhällsviktig verksamhet  som en prioriterad grupp.

Det är ingen vågad gissning att denna grupp kan komma att innefatta de egna tjänstemännen, riksdag och regering, kungen och kanske en och annan kommunal befattningshavare , skriver Martin Petersson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Att sjukvårdsanställda har förtur till vaccin och antivirala läkemedel ser han som okontroversiellt, eftersom de utsätts för högre risker att smittas. Däremot anser han att formuleringarna om annan  samhällsviktig verksamhet  strider mot de grundläggande principerna i hälso- och sjukvårdslagen. Där sägs att all sjukvård ska ges  ... med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet.

Sedan Martin Peterssons debattartikel publicerades har Socialstyrelsen gått ut och klargjort att det bara är vårdanställda som har förtur vid höstens massvaccinering. Däremot kan personal inom annan samhällsviktig verksamhet få bättre tillgång till antivirala läkemedel än den övriga befolkningen.

Läs debattartikeln:

 Socialstyrelsen bryter mot grundläggande etik 

Klargörande från Sociastyrelsen:

 Frågor och svar om samhällsviktig verksamhet 

Relaterat material

Myndigheter skiftar fokus i kampen mot svininfluensan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev