Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Etiknämnd anmäler antikroppstudie till åtal

Publicerad: 4 augusti 2020, 10:42

Överklagandenämnden för etikprövning har anmält en antikroppsstudie vid Uppsala universitetet till Åklagarmyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Uppsala universitet

Fallet gäller en pilotstudie där forskare provtog drygt 450 personer för antikroppar mot covid-19 i samlingslokalen hos en bostadsrättsförening, uppger Läkartidningen.

Enligt två olika anmälningar till nämnden har studien saknat etikprövningstillstånd, vilket krävs då det handlar om fysiska ingrepp på människor i form av blodprovstagning.

I åtalsanmälan skriver Överklagandenämnden för etikprövning att ”forskningen inte heller har följt lagens bestämmelser om information till forskningsperson och krav på samtycke, vilket är en förutsättning för att ett sådant forskningsprojekt ska kunna godkännas”.

Nämnden menar också att sättet som studien gjorts på har inneburit en risk för spridning av covid-19 bland både forskningspersoner och de boende i bostadsrättsföreningen.

”Det kan därför inte uteslutas att provtagningsförfarandet lett till sjukdom”, skriver nämnden och lägger till att förfarandet kan underminera allmänhetens förtroende för framtida forskning.

Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att all forskning vid universitet ska bedrivas i enlighet med etikprövningslagen.

– Även om syftet från forskarnas sida var gott så har överklagandenämnden i sin utredning bedömt att man brutit mot etikprövningslagen och anmält forskningen till åtal. Vi får nu avvakta den vidare processen, säger Eva Tiensuu Janson i mejlet.

Forskargruppen bakom pilotstudien menar att det är bra att "detta utreds ordentligt och i övrigt har man inga kommentarer", enligt universitetets presstjänst.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Uppsala universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev