Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ett fall av apkoppor konstaterat i Sverige

Publicerad: 19 maj 2022, 10:21

De vanligaste symtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.

Foto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP/TT

Ett fall av den mycket ovanliga sjukdomen apkoppor har konstaterats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

VirusToppnyheterApkoppor

Det rör sig om en person i region Stockholm som drabbats, meddelar Folkhälsomyndigheten som nu ska undersöka om det finns fler smittade i landet.

”Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu”, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom – beslut av regeringen

I pressmeddelandet framgår att ovanligt många fall av sjukdomen har konstaterats i Europa under våren. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC ska överföring av virus ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män när det gäller fall i Storbritannien. Smittan bedöms inte som högsmittsam, utan nära kontakt krävs för att den ska överföras. 

De vanligaste symtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor. Hos de europeiska fallen har hudproblemen ofta rapporterats vara lokaliserade till könsorgan, ljumskar och huden runt analöppningen.

I samband med de nya fallen kommer Folkhälsomyndigheten be regeringen att apkoppor ska klassificeras som en allmänfarlig sjukdom. 

Läs också: Fler svenska fall av okänd barnhepatit 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

VirusToppnyheterApkoppor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev