Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Ett mycket stort antal nya fall”

Publicerad: 22 december 2020, 14:09

– Vi ser ingen minskning på nationell nivå utan snarare en ökning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Bilden är från en tidigare pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Men belastningen faller ojämnt över landet och på sina håll är läget mycket ansträngt.


Ämnen i artikeln:

Covid-19IntensivvårdFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

Ytterligare 174 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Det innebär att det totala antalet smittade som avlidit nu är 8 167 personer. Smittspridningen avtar inte heller.

– Vi har ett mycket stort antal nya fall, det är fortsatt ett allvarligt läge i Sverige. Vi ser ingen minskning på nationell nivå utan snarare en ökning. Vi har inte kunnat konstatera någon ökning i antalet iva-fall, men där finns en eftersläpning i statistiken, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Stora skillnader

Talen skiljer sig beroende på region, där Skåne tas upp som exempel på en region där smittan ökar. Samtidigt har Stockholm och Uppsala enligt Folkhälsomyndigheten nått en platå, medan smittan i Örebro och Norrbotten minskar.

– Vi ser att det ser olika ut i de olika regionerna. Vi har också sett att ökningen har börjat olika tidigt, man har också olika förutsättningar, befolkningsstrukturen ser olika ut, man hade olika epidemi i våras. Det är många faktorer som sannolikt spelar in i varför vi ser att mönstret ser olika ut i regionerna, säger Karin Tegmark Wisell.

Ytterligare försämringar väntas

I nuläget har ingen region rapporterat om katastrofläge, men totalt 19 regioner är i antingen förstärkningsläge eller stabsläge, och bara två är i normalläge.

– Alla regioner rapporterar om förväntade försämringar på både kort och lång sikt, det vill säga över helgerna, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Mer än hälften av de patienter som intensivvårdas i Sverige i dag har covid-19. Den tillgängliga kapaciteten är mycket ojämnt fördelad över landet. Nu vidtas åtgärder för att fördela belastningen mellan regionerna, vilket innebär att vård som kan vänta skjuts upp även i regioner som inte har lika hög smittspridning.

– Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi har en hårt belastad sjukvård i landet och med hög sannolikhet kommer antalet inlagda i intensivvården och på övriga vårdavdelningar öka kommande veckor, eftersom smittspridningen inte minskat eller ens avstannat, säger Johanna Sandwall.

Undersöker muterade viruset

Det senaste dygnet har regeringen aviserat att gränserna till Storbritannien och Danmark ska stängas, bland annat med hänvisning till den nya varianten av coronaviruset som sprider sig betydligt snabbare än tidigare. Folkhälsomyndigheten jobbar nu för att ta reda på om den nya virusvarianten finns i Sverige.

– Vi samlar in ytterligare prov från förra veckan för att se hur förekomsten såg ut där, och tittar extra noga på prover från personer som varit i Storbritannien. Vi förväntar oss preliminära resultat inom en vecka, säger Karin Tegmark Wisell.

Sverige samarbetar med andra länder för att ta reda på så mycket som möjligt om den nya virusvarianten, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det finns en ständigt pågående dialog genom WHO och ECDC för att kartlägga var varianten har spridits och ge oss en förståelse för hur smittsam den är. Om den är 70 procent mer smittsam kommer det vara väldigt svårt att hindra spridning. Nu är det viktigt att vinna tid, speciellt när vaccinet är så nära, säger Karin Tegmark Wisell.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev