Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ett steg närmre virusfria grisorgan i människa

Publicerad: 12 oktober 2015, 13:47

Foto: Thinkstock

Med hjälp av CRISPR-teknik har forskare i laboratorieförsök kunnat ta bort potentiellt farliga virus i grisens arvsmassa. Resultaten publiceras i tidskriften Science.


Ämnen i artikeln:

VirusCRISPR

Det stora behovet av donerade organ till transplantationer har fått forskarna att vända sig till djurvärlden. Organ från grisar är lika människors men det finns en del hinder. Bland annat finns det en oro för om grisens endogena retrovirus, som finns i cellernas arvsmassa, kan orsaka infektioner hos människor. I laboratorieförsök har sådana retrovirus visat sig kunna infektera mänskliga celler.

Nu har forskare genom genmodifieringstekniken CRISPR-Cas9 lyckats ta bort grisens endogena retrovirus från 62 ställen i odlade celler. Forskarna kunde inte ta bort alla spår av retroviruset, men risken för att de modifierade cellerna skulle smitta mänskliga celler med retroviruset var bara en tusendel så stor.

Det är dock en bit kvar innan grisorgan kan vara aktuella för att transplanteras till människor. Först krävs det att forskarna kan klona fram grisembryon fria från retrovirus. Dessutom måste forskarna också lösa problemet med de stora immunreaktionerna vid transplantationer, och den stora risken för avstötning av organ.

Enligt forskarna är detta, enligt vad de själva vet, ett rekord för hur många ställen i DNA som samtidigt förändrats genom tekniken.

Läs mer i abstract:

Luhan Yang med flera. Genome-wide inactivation of porcine endogenous retroviruses (PERVs). Science, publicerad online 11 oktober 2015. Doi: 10.1126/science.aad1191

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

VirusCRISPR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev