fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

EU-kommissionen godkänner remdesivir

Publicerad: 3 juli 2020, 12:59

Visuell inspektion av en injektionsflaska med remdesivir för användning i klinisk prövning.

Foto: Gilead

EU-kommissionen har nu formellt gett försäljningstillstånd för läkemedlet remdesivir vid behandling av allvarligt sjuka covid-19-patienter. Samtidigt skjuts beslut på framtiden om eventuellt ordnat införande i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetGileadSKR

Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19, men efterfrågan är stor och utbudet är begränsat.

USA har köpt upp nästan hela lagret, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen framöver. Något som flera internationella medier har rapporterat om och som tillverkaren Gilead tidigare indirekt bekräftat för Dagens Medicin och andra medier.

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade i torsdags att det svenska lagret av remdesivir inte är tillräckligt för att matcha behovet i landet. Hon hoppas på den gemensamma upphandling för EU som planeras.

I dagsläget för unionen diskussioner med Gilead om hur doser av läkemedlet kan reserveras och fördelas bland medlemsländerna. Detta gör att beslut om ordnat införande i Sverige skjuts upp, uppger NT-rådets ordförande Gerd Lärfars i ett mejl till Dagens Medicin:

”NT-rådets bedömning är att remdesivir under hösten 2020 kan hanteras inom ramen för den EU-upphandling som planeras. Utifrån företagets information så kommer tillgången på remdesivir vara begränsad under kommande månader. Under hösten kommer vi ta beslut om ett eventuell nationellt ordnat införande inför 2021.”

Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges regioner. Rådet har mandat att ge rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel, oftast sådana som används på sjukhus.

Relaterat material

Hårdare prioriteringar i Sverige om virusmedicin

Oklart om ordnat införande av remdesivir

Remdesivir förordas innan respiratorvård

Pris klart för remdesivir

TT, CARL-MAGNUS HAKE/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev