Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

EU-parlamentet säger ja till coronapass

Publicerad: 9 juni 2021, 12:19

EU-parlamentet har godkänt det så kallade coronapasset som ska underlätta resandet inom Europa i pandemin. Intyget ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller tillfrisknat från covid-19.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinI korthet

Tuffa förhandlingar har omgärdat EU:s gemensamma covidintyg som ska finnas både på papper och digitalt. Men nu har EU-parlamentet röstat igenom det så kallade coronapasset, som man hoppas ska ge turismen en skjuts och därmed bidra till den ekonomiska återhämtningen.

”Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt” skriver Europaparlamentet.

Nästa steg är ett officiellt godkännande i ministerrådet, som ska fatta beslut på fredag. När det fått grönt ljus i alla instanser är det tänkt att intygen – som kommer att vara gratis för alla EU-medborgare – ska gälla i ett år från och med den 1 juli.

”Intyget får dock inte bli ett krav för att kunna röra sig fritt och är inte någon resehandling” skriver EU-parlamentet.

Flera länder har redan börjat utfärda intyg, däribland Danmark, Tyskland, Grekland och Kroatien. Enligt justitiekommissionär Didier Reynders har över en miljon EU-medborgare skaffat ett coronapass, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

Intyget ska visa om en resenär har vaccinerats, testat negativt, eller tillfrisknat från covid-19. Till en början kommer det svenska intyget bara att visa information om vaccinering medan resterande uppgifter väntas tas med senast i augusti.

Sofia Eriksson/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev