Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

EU varnar för superresistenta bakterier

Publicerad: 23 februari 2017, 06:41

Varje år dör 25 000 personer inom EU:s gränser av olika extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Nu har nya fynd återigen gjorts i Europa.


Tusentals människor dör i Europa av extra resistenta bakterier varje år enligt en rapport som den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC presenterade på onsdagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Problemet med resistensen ökar över hela världen, och enligt EU:s nya rapport har man denna gång hittat så kallade karbapenemresistenta Escherichia coli hos grisar och i griskött. Samma extraresistenta bakterie har tidigare även hittats i Sverige, men då i sjukvården.

– Problemet med den resistensen är att de kan fastna på många typer av bakterier och kan ställa till det inom ett brett område, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Problemen varierar då länder i norra och västra Europa uppvisar lägre förekomst av extraresistenta bakterier jämfört med länder i södra och östra Europa, slår rapporten fast . Skillnader som sannolikt kan härledas till användning av antibiotika bland djur och människor.

”Vi måste bli snabbare, starkare och agera på flera fronter”, konstaterar EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis i ett pressmeddelande och meddelar att EU-kommissionen lanserar en ny handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens redan i sommar.

Jämfört med många andra länder är situationen i Sverige under någorlunda kontroll.

– Vi ser enstaka fall varje år, men vi ligger bra till i de här sammanhangen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev