fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Expert hade hoppats på ”rättvis fördelning”

Publicerad: 2 juli 2020, 11:26

Anders Sönnerborg, Maria Landgren och Lena Hallengren (S).

Foto: Christina Sandström, Bengt Flemark, Maxim Thore

Företaget Gilead har indirekt bekräftat att USA köpt upp nästan hela den initiala produktionen av det antivirala läkemedlet remdesivir. Det kommer leda till prioriteringar bland svenska patienter, då utbudet här inte kommer att matcha behovet, enligt professor Anders Sönnerborg.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetGilead

Texten är uppdaterad med kommentar från Lena Hallengren (S).

– Vi hade hoppats och antagit att det skulle komma remdesivir även under juli, augusti och september i någon typ av rättvis fördelning mellan världens olika länder, säger han.

Läkemedlet ska ges till sjukhuspatienter med covid-19 som också får syrgastillskott. Men doserna kommer inte att räcka för hela gruppen och det finns heller ingen vetenskaplig vägledning över hur läkemedlet ska fördelas mellan de som får syrgas, berättar virusforskaren.

– Vi för en diskussion om hur vi ska prioritera på bästa sätt bland de få doser som har kommit till Sverige, säger Ander Sönnerborg, som är ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi inom Svenska läkaresällskapet.

Doser från donationen har redan börjat användas på enstaka patienter i Sverige, berättar Maria Landgren som är läkemedelschef på Region Skåne och har haft en central roll i att fördela donationen över landet.

– Vi får se de närmaste veckorna hur stor åtgången blir och då kan vi räkna ut hur länge donationen kommer räcka. Vi får vara rädda om den mängd vi har, säger hon.

Svenska socialministern Lena Hallengren (S) stämmer in med bilden att det svenska lagret inte är tillräckligt.

”Sverige står nu inför samma situation som andra länder. Vi har mottagit en donation med remdesivir, men tyvärr täcker det inte vårt fullständiga behov”, skriver hon i ett mejl till TT.

Ministern hoppas på en gemensam upphandling för EU som planeras. I dagsläget för unionen diskussioner med Gilead om hur doser av läkemedlet kan reserveras och fördelas bland medlemsländerna, meddelar Stefan de Keersmaecker, talesperson för EU-kommissionen.

På torsdagens pressträff berättar han också hur kommissionen fick reda på att USA köpt upp nästan all tillgång av remdesivir.

– Vi blev inte informerade av den amerikanska regeringen, vi fick reda på det via media, säger han.

Relaterat material

Remdesivir förordas innan respiratorvård

EMA rekommenderar godkännande av remdesivir

ERIK NILSSON/TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev