fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Experter ifrågasätter åtgärder mot sjukhussmitta

Publicerad: 20 augusti 2014, 23:01

Nyttan är osäker med att sjukhuspersonal använder masker och handskar i kontakten med MRSA-smittade patienter, liksom att lägga patienterna i enskilda rum. Det anser tre europeiska experter i en debattartikel i tidskriften Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


(Artikeln uppdaterad med kommentar av Olov Aspevall den 21 augusti kl 9.40.)

– I hasten att göra någonting mot de ökande MRSA-infektionerna infördes flera metoder med rimlig verkan men som inte har utvärderats ordentligt. Man har kombinerat effektiva och ofarliga åtgärder med ineffektiva och farliga. Vi vet till exempel att isolering av patienter kan leda till oro och depression samt färre besök av sjukvårdspersonal.

Det säger en av experterna, Gerd Fätkenheuer, ordförande i det tyska infektionsläkaresällskapet, i ett pressmeddelande från tidskriften.

Hon och hennes två medskribenter konstaterar att ökningen av MRSA-smitta nu har hejdats i flera länder och att det därför är läge att en gång för alla utröna vilka åtgärder som är effektiva.

Bland de metoder som författarna anser har mer osäker nytta finns alltså användning av handskar och munskydd samt isolering av patienter men också smittscreening av patienter. Handtvätt och tvättning av patienter med bakteriedödande klorhexidin tillhör de åtgärder som experterna anser har mer stöd.

Flera av argumenten i debattartikeln har dock mindre relevans i Sverige, anser Olov Aspevall, som är överläkare vid enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.

– De svenska rutinerna ser annorlunda ut. Basala hygienrutiner tillämpas vid vård av alla patienter, oavsett om det är smittade med MRSA eller inte. Munskydd och handskar används inte rutinmässigt vid vård av MRSA-patienter. Inte heller isoleras patienterna rutinmässigt. Däremot rekommenderas att patienter vårdas i enkelrum, säger han.

Hur ser du på nyttan med enkelrum?

– I Sverige har vi kommit långt när det gäller basala hygienrutiner. Då blir enkelrum en naturlig uppföljning. Men om inte basala hygienrutiner var på plats då skulle det vara fel att satsa på enkelrum först, säger Olov Aspevall.

MRSA står för meticillinresistenta Staphylococcus aureus. Bakterien orsakar framför allt sårinfektioner och bölder men kan även infektera andra organ i kroppen.

Läs länken till debattartikeln:

Gerd Fätkenheuer med flera. Screening and isolation to control meticillin-resistant Staphylococcus aureus: sense, nonsense, and evidence. Lancet, publicerad online den 21 augusti 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60660-7 

Relaterat material

Fortsatt ökning av resistenta bakterier

Bakteriestam överlevde tio år på sjukhus

Effekten av skyddskläder på MRSA

tvättskydd på intensiven

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev