Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Få smittade i skånsk personalscreening

Publicerad: 10 mars 2021, 09:12

Provtagningspinne tillhörande ett snabbtest för covid-19 på klinisk mikrobiologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Veckan efter det skånska sportlovet hittade regionen covidsmitta hos endast 0,3 procent av den testade vårdpersonalen.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region SkåneI korthet

”Det är positivt att vi hittat så få fall av smittade med antigentester bland medarbetare. Varje fall av smitta behöver upptäckas så tidigt som möjligt för att förhindra smittspridning och då är antigentester ett bra komplement till de andra åtgärderna som vi också satt in under denna pandemi”, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett internt informationsmeddelande. 

I normala fall testar Region Skåne mellan 1 500 och 2 000 medarbetare per vecka för covid-19. Under vecka 8, det skånska sportlovet, testades omkring 1 400 medarbetare och 32 covidfall, motsvarande ungefär 2 procent, hittades bland de anställda. Veckan efter skalades testningen upp och regionen testade totalt cirka 7 000 medarbetare, varav endast 24, eller motsvarande 0,3 procent, testade positivt.

”Förvaltningarna har snabbt löst så att vi kunnat genomföra personalscreeningen. Resultatet visar att det var rätt läge att börja snabbtesta efter sportlovet. Vi fortsätter med testerna tills vidare och kommer att utvärdera resultatet. I nästa vecka tar vi upp frågan i hälso- och sjukvårdsledningen för beslut om hur vi fortsätter. Det är väldigt värdefullt att vi är igång”, säger Pia Lundbom.

Region Skåne har omkring 36 000 anställda varav 72 procent, eller motsvarande cirka 26 000, är läkare, sjuksköterskor, undersköterskor eller annan vårdpersonal. 

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev