onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Fall av cryptosporidium utreds

Publicerad: 15 november 2019, 07:13

Folkhälsomyndigheten utreder ökningen av antalet fall av magåkomman cryptosporidios. Foto: Rikard Berglund

Flera fall av magåkomman cryptosporidios utreds av Folkhälsomyndigheten som nu letar efter smittkällan. Eftersom ökningen skett i olika delar av landet tror myndigheten inte att smittan är vattenburen.

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Den lilla parasiten cryptosporidium kan orsaka svåra buksmärtor och vattniga diarréer, tillika huvudvärk och feber. Nu har antalet bekräftade fall av sjukdomen plötsligt ökat, vilket har fått Folkhälsomyndigheten att påbörja en utredning.

– Vi ser fler fall än vanligt, vilket vi har reagerat på. I vanliga fall har vi mellan 20 och 70 fall i november, men redan nu (14 november) har vi haft över 100 fall, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Både Östersund (2010) och Skellefteå (2011) har tidigare drabbats av utbrott till följd av cryptosporidium med tusentals smittade som följd. I bägge fallen var det förorenat dricksvatten som låg bakom smittspridningen.

Men den ökning av antalet fall som Folkhälsomyndigheten nu ser är spridd över landet, varför man inte tror att smittan är vattenburen på samma sätt som i Östersund och Skellefteå.

– Vi ser en ökning i flera regioner. Ökningen är störst i Stockholm, Halland, Jönköping, Västra Götaland och Östergötland, säger Anneli Carlander.

Vad smittan beror på, vet man ännu inte.

– Nu pågår ett intensivt arbete, framför allt ute i regionerna där de olika smittskydden har skickat ut enkäter till de drabbade med frågor om vad de har ätit, vad de har gjort eller varit, säger Anneli Carlander.

Förhoppningen, säger hon, är att hitta en minsta gemensam nämnare bland fallen, så att man kan ringa in smittkällan.

– Det är vår förhoppning. Vi har haft möte med både Livsmedelsverket och smittskydden ute i landet. Den här parasiten kan smitta via livsmedel, vatten eller genom kontakt med smittade djur. Vi håller också på att typa parasiten, säger Anneli Carlander.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev