lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Falsk skrivelse om klamydiautbrott polisanmäld

Publicerad: 26 september 2022, 14:10

En falsk skrivelse i form av två affischer på skolan, undertecknade med smittskydsläkarens namn, har lett till att Region Kalmar län har gjort en polisanmälan. Genrebild.

Foto: Getty Images

En falsk skrivelse i smittskyddsläkarens namn spreds i Vimmerby. Nu gör regionen en polisanmälan och varnar landets samtliga smittskyddsläkare.

Ämnen i artikeln:

Region Kalmar länToppnyheter

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


I fredags fick Region Kalmar län och smittskyddsläkaren veta att skrivelsen , där det varnades för ett klamydiautbrott, spridits på gymnasiet i Vimmerby. Samma dag beslutades att göra en polisanmälan, enligt ett pressmeddelande från regionen. 

Formuleringar i skrivelsen tyder på att skrivelsen även kan ha cirkulerat på andra håll i landet. Därför informerades också Folkhälsomyndigheten och landets samtliga smittskyddsläkare.

I skrivelsen varnas för ett utbrott av klamydia och eleverna uppmanas att testa sig och hotas med tvångsvård. Den är undertecknad med smittskyddsläkarens namn och funktion.

”Jag ser det som oerhört allvarligt att någon sprider falska påståenden på det här sättet och falskeligen uppger att den kommer från en myndighet”, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i pressmeddelandet.

Läs också: Folkhälsomyndighetens generaldirektör: ”Vi är inte luddiga”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev